Per-Eric F

1992

Per-Eric Frost

Per-Eric begynte i Jula i slutten av februar 1992, og hadde ikke i sin villeste fantasi kunnet forestille seg hvilken reise det skulle bli i løpet av hans 23 år hos Jula. Les om hans tid i selskapet her.

Jeg kjente Lars-Göran og Karl-Johan fra før, vi hadde møttes på noen jernvaremesser. Etter noen måneder i den nye jobben hadde jeg ansvar for personale, kundeservice og noen andre ting. Vi var oppmerksomme på Clas Ohlsons suksess i Gallerian, og de ga meg i oppdrag å finne et lignende sted for Jula i Stockholm sentrum. Det fikset jeg, og noen måneder senere åpnet Jula sitt andre varehus på hjørnet av Drottninggatan og Vattugatan. Et lokale på tre (!) etasjer, innlasting, lager og butikk på totalt 620 kvadratmeter. Ikke akkurat optimale forutsetninger, men alt stort har begynt i det små. Slik var det med fortsettelsen også, en forsiktig ekspansjon med Malmö Mobilia som varehus nummer tre.

Västerås som Julavarehus nummer fire i 1996 fortjener et eget kapittel. Lars-Göran var lei av Skara kommunes defensive behandling av Julas søknad om tomt til å bygge ut. Karl-Johan hadde en idé om at vi skulle vurdere om vi kunne bygge dette lageret på Bulten i Hallstahammar. Etter noen turer ble det en eiendom på Erikslund i Västerås som vi kjøpte og bygde ut, og som ble varehus nummer fire. Andre leietakere på eiendommen var XL, Storköp (som umiddelbart ble Mälardalens største matbutikk) og Team Sportia. Det ble en suksess for alle, og et stort løft for både Jula og det nystiftede eiendomsselskapet Julonen som det het da. Julonen (som senere utviklet seg til G&K Blanks Fastigheter) kjøpte mer tomt og utviklet to ytterligere eiendommer med leietakere. Jula har i aller høyeste grad medvirket til at Erikslund er det største handelsområdet i Mälardalen i dag.

Varehusekspansjonen fortsatte i stigende takt på 2000-tallet, på det meste åpnet vi 7–8 nye varehus hvert år. Til forskjell fra den tidlige ekspansjonen, hvor vi måtte krangle oss til gode beliggenheter, ble forholdene plutselig annerledes. Jula var etablert som et sterkt varemerke og en selvsagt aktør på alle eksterne handelsområder. Julas butikk i Drottninggatan ble stengt og flyttet til Arninge Centrum i år 2000, samtidig som varehuset i Kungens Kurva åpnet. Jula hadde en seriøs tilstedeværelse i hovedstaden, hvor flere varehus skulle bli etablert. I dag har vi åtte stykker.

Jula hadde stor fremgang i Sverige, og det var kjent at våre hovedkonkurrenter Clas Ohlson og Biltema hadde gjort det godt i Norge i over 10 år. Det ble avgjort at vi skulle ekspandere og etablere i Norge, og vi startet opp i år 2008 med et leiekontor med to plasser på Lørenskog. Jeg ansatte Per Jacobsen som adm.dir. og en sekretær. Det var starten på noe som ligner mest på et eventyr. Til tross for vanskelige etableringsbestemmelser, men med god hjelp, fikk Jula raskt i gang et antall varehus på de beste handelsområdene, og suksessen i Norge var et faktum. Ved etablering og befaring av handelsområder i Norge var Julaflyet på Hovby uvurderlig for å kunne jobbe raskt og effektivt. Jeg rakk å skrive kontrakter for 33 varehus i Norge før jeg gikk av med pensjon.

I 2009 hadde Jula vokst seg så stort at jeg ikke hadde mulighet til å være både personalsjef og etableringssjef. Det falt seg naturlig at jeg fortsatte som etableringssjef. Den neste utfordringen var etablering i Polen, som på mange måter var svært annerledes enn Norge. Forberedelsene var mye mer omfattende med helt fremmed språk og kultur. Jula Poland etablerte ganske raskt rundt 10 varehus, hvor blant annet Inter IKEA forsynte oss med noen av lokalene.

Ingen har hatt en morsommere jobb enn meg. En stor del av livet, men jækla morsomt. Det jeg er mest fornøyd med i min tid hos Jula, er at jeg har hatt et tett samarbeid med eieren, slik at jeg har hatt mulighet til å ta raske beslutninger, og at jeg har ansatt flere personer som i dag sitter i Julas ledelse. Jeg er selvfølgelig også glad for at jeg har fått tilliten til å etablere flere enn 80 varehus i tre land.

Karl-Johan sier:

Jeg hadde et svært godt og viktig samarbeid med Per-Eric. Fra og med 1992 besøkte vi alle nyetableringer sammen før jeg signerte kontrakt. Det ble mye reising i den perioden, men det har også vært viktig for eiendomsselskapets utvikling, som vi jobbet med sammen i mange år.

Per-Eric oh Karl-Johaninvigning_Szczecin